w

Dowiedz się, jak zadbać o wegetarian, gdy robisz impreze!

Sukces nie polega na doborze muzyki czy konkretnej aranżacji miejsca. Organizując spotkanie z wegetarianami, trzeba ułożyć odpowiednie menu. Wybór gości niebędących gośćmi nie musi być skomplikowany i kosztowny, inni goście też mogą się nim cieszyć.

Organizując przyjęcie warto sprawdzić, czy wśród zaproszonych gości są wegetarianie. Nie ma większej sztuczki niż menu dla osób, które nie jedzą mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym żelatyny) i serów.

Jedną z opcji jest wegetariański makaron z warzywami. Czas przygotowania to tylko jedna godzina, a kupowanie składników z pewnością nie zniszczy dochodów gospodarza. Makaron rezerwowy (probówka), mrożony szpinak, grzyby, zielone oliwki, pomidory, czerwona i żółta papryka, cebula, zielone pesto i kminek, curry, pieprz, sól, bazylia i oliwa z oliwek. Proporcje składników zależą od ilości przygotowanych części.

Najpierw podsmaż posiekane pióra i cebulę na gorącym oleju przez około 10 minut. Po chwili dodaj pieprz, pokrojone w kostkę pomidory i oliwki i przekrój na pół. Następnie dodaj szpinak, pesto i kminek.

Najpierw dopraw pokrojoną w kostkę dynię pieprzem i solą, następnie umieść ją na blasze do piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza na około 40 minut. Następnie na patelnię wyłożyć pokrojone grzyby, smażyć na oliwie z oliwek około 8 minut i przykryć patelnię. W połowie wlej ocet balsamiczny i wyciśnij czosnek. Wymieszaj pieczoną dynię i wymieszaj z pół szklanki bulionu. Dodać grzyby i bulion. Podgrzej i w ostatniej chwili dodaj ogórki kiszone. Dopraw solą i wodą z kiszonych ogórków. W razie potrzeby można go spożywać z ziemniakami, makaronem, łuskanymi lub chlebem.

Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik